Diler Demir Çelik Tel Çubuk Haddehane’si; Diler Holding’in 2008 yılında, Kocaeli-Dilovası lokasyonunda faaliyete başlayan tesisidir.
Tel çubuk haddehanesi, 450.000 ton/yıl kapasiteli filmaşin ve çubuk haddeleme kabiliyeti bulunan multi haddehanedir.
Tel çubuk haddehanesinde üretilen ürünler; cıvata-vida-somun üretimi, yay üretimi, çelik halat üretimi, ön gerilmeli beton demeti ve teli üretimi, elektrot teli üretimi, zırh teli üretimi, kord teli üretimi, inşaat çeliği üretiminde ve endüstrinin birçok alanında hammadde olarak kullanılmaktadır.
Tel çubuk haddehanesi, hammaddelerini 1.300.000 ton/yıl sıvı çelik kapasitesi bulunan Diler Demir Çelik Çelikhanesinden temin etmektedir.
Tel çubuk haddehanesi 4.5mm – 30mm düz yüzeyli filmaşin, 6 mm – 16 mm nervürlü inşaat çeliği ve 8 – 40 mm düz yüzeyli ve nervürlü çubuk üretim kapasitesine sahiptir.
Tel çubuk haddehanesinde uluslararası standartlar ve müşteri özel istekleri baz alınarak; 190 farklı kütük kalitesinden, 215 farklı filmaşin kalitesi üretilebilmektedir.
Giriş kontrol testlerinden geçmiş ve müşteri talebine göre kütük taşlama operasyonuna tabi tutulmuş kütükler, üretim planına göre fırın sehpasına alınır.
Fırın sehpasındaki kütüklerin etiketlerindeki barkodlar okutularak, 100 ton/saat kapasiteli yürüyen kirişli fırına alınır ve tavlama prosesi başlar.
Fırın tavlama rejimi, fırın içine alınan kütük kalitesi için tanımlanan parametrelere göre ayarlanır ve fırın içi sıcaklıklar kumanda kabini operatörleri tarafından online olarak takip edilir.
Tavlama prosesinden sonra kütükler, fırın çıkışında bulunan 300 bar basınçlı descaler tarafından tufal temizleme işlemine tabi tutulur ve haddeleme prosesi başlar.
Tel çubuk haddehanesinde haddeleme; toplamda 18 tezgâhtan oluşan ve kendi aralarında kaba – orta ve finiş gruplarına ayrılan yatay ve dikey tezgahlarda gerçekleşir. Filmaşin üretimi için hatta 10 tezgahlı monoblok ve 4 tezgahlı twinmodul blok hadde grubu bulunmaktadır.
Filmaşin üretiminde termomekanik haddeleme yapılarak filmaşinlere üstün mekanik kabiliyetler kazandırılmaktadır.
Haddelemeyi kolaylaştırmak için sistemde 3 adet uç baş kesme uçar makası ve twinmodulbloktan sonra da yüksek hız makası bulunmaktadır.
Hat; değişen çelik kalitesine göre suyla ani soğutma kabiliyetine sahiptir. Aynı zamanda istenilen serme kafa sıcaklığına ulaşılabilmesi için 6 adet water box mevcuttur.
Üretilen filmaşin, nihai şeklini almadan önce sisteme entegre edilmiş kapak ve fanlarla, yavaş ve hızlı soğutma sistemine sahip kontrollü soğutmayı mümkün kılan stelmor konveyör hattına serme kafadan dökülmektedir.
Serme kafa sıcaklığı, role yolu hızı, fan ve kapak durumları her kalitedeki ürün için müşteri isteklerine göre, farklı kombinasyonlarda level 2 otomasyon kontrol sistemiyle ayarlanmakta ve sürekli olarak takip edilmektedir.
Stelmor konveyör hattından paletlere dökülen filmaşinler, kaliteye yada müşteri özel isteklerine göre çelik şerit veya tel ile bağlanarak etiketleme bölgesine alınır. Kalite Kontrol tarafından yapılan fiziksel testler sonrasında, etiketleme bölgesinde görsel kontroller yapılır. Yapılan kontroller sonrasında onay verilen filmaşinlere etiketler takılır.
Etiketlerde bulunan barkodlarda, fırın sehpasından otomasyon ile taşınan filmaşine ait parti numarası, kalite, çap, döküm numarası vb. izlenebilirliği sağlayan bilgiler yer almaktadır.
Filmaşinler, tavan vinci ve forklift aracılığıyla açık veya kapalı istif alanında sevkiyata hazır şekilde istiflenir.
Filmaşinlerden alınan numuneler, anlık çap ölçümü ve görsel yüzey kontrolünden sonra fizik ve mikro yapı laboratuvarında standartların ve müşteri özel isteklerinin doğrultusunda testlere tabi tutulur.
Tel çubuk haddehanesi fizik laboratuvarı; çekme testi, upset test, birim ağırlık kontrolü, % uzama, % kesit daralması, nervür ölçümleri, bend-rebend testlerini yapabilme kabiliyetine sahiptir.
Mikroyapı laboratuvarında ise; mikroyapı kontrolü, dekarbürizasyon ölçümü, tane büyüklüğü ölçümü, kalıntı sayımı, küreselleştirme oranı tayini, tane sınırlarına sementit çökelmesi tayini, segregasyon tayini, östenit tane boyutu ölçümü, çekirdek sertleşebilirlik testi, Brinell, Rockwell ve Vickers cinsinden sertlik ölçümü ve % tufal ölçümü gerçekleştirilebilmektedir.
Son yıllarda yapmış olduğu yatırımlar sayesinde doğal kaynakların tüketimi azaltılarak küresel sürdürülebilirlik çalışmalarına katkı sağlamaya devam etmektedir.
Atık yönetiminde geri dönüşüm odaklı yaklaşımları benimseyen fabrikamız, aynı zamanda su ve enerji tasarrufu sağlayan teknolojilerle faaliyet göstermektedir.
Çevre dostu hammaddeler kullanarak karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmalar yapıyor ve yeşil sertifikalara sahip ürünler sunuyoruz. Doğal kaynakların korunmasına önem vererek çevre bilincini çalışanlarımız ve tedarikçilerimiz arasında yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz.
Diler Demir Çelik Tel-Çubuk haddehanesi Dört ısıtma fırını ve iki kontrollü soğutma çanı olmak üzere toplamda 6 istasyondan oluşan 45.000Mton/yıl kapasiteli atmosfer kontrollü çan tipi ısıl işlem fırınlarına sahiptir.Çan tipi fırınlarda yumuşatma ve küreselleştirme ısıl işlemleri yapılarak bağlantı elemanları sektörüne; soğuk şekillendirme performansı arttırılmış, tavlı filmaşin üretimi yapılmaktadır.
Bütün tesislerimize entegre edilerek kullanımına başlanılan SAP modülü sayesinde hızlı raporlama, düzenli iş, birimler arası koordinasyon, anlık geri bildirimler geliştirilerek dijital dönüşüm dönemine geçilmiştir.
Tel Çubuk Haddehanesi, vasıflı filmaşin üretiminde yurt içindeki liderliğini devam ettirirken; Avrupa, ABD, Asya, Afrika ve Güney Amerika’ya sürekli ihracat yapmanın gururunu yaşamaktadır.
0) ? window.innerWidth : screen.width;">