GS1 Türkiye / BİZ KİMİZ?
Bir ürünün hem Türkiye’deki hem de dünyanın herhangi bir ülkesindeki bir markette satılmasını sağlayan ortak dili hiç merak ettiniz mi?
Günümüzden yarım asır önce ticaret, tüm dünyada ulusal sınırları aşarak uluslararası boyutlara ulaştı.
Bu değişim, ürün çeşitliliğinin artmasına, taleplerde dalgalanmalara, müşteri beklentilerinin yükselmesine ve tedarik zinciri yönetiminin daha fazla zorlaşmasına neden oldu.
Bu dönemde barkod sistemi, yönetimi zorlaşan tedarik zincirini dijitalleştirerek; ticaretin daha etkin ve izlenebilir hale gelmesini sağladı.
Barkod sistemi, ilk olarak 1973 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılmaya başlandı. Daha sonra 1977'de Belçika'da Avrupa Mal Numaralandırma Örgütü EAN kuruldu. [Okunuşu: E-AN]
1992'de küresel boyuta ulaşan her iki organizasyon 2005 yılında birleşerek Global Standartlar 1 adını aldı. [Okunuşu: Global Standartlar Bir]
Türkiye'de 1988 yılından itibaren faaliyet gösteren GS1 Türkiye, bugün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin kurucusu olduğu Vakıf tüzel kişiliği altında; perakende, tekstil, mobilya, hızlı tüketim malları, beyaz eşya, ilaç, kozmetik ve daha birçok sektörde barkod sisteminin kullanılmasını sağlayarak; ticaretin her alanında, kasalarda ödeme yapılırken duyulan “bip” sesiyle yer alıyor.
GS1 Türkiye, üretici, dağıtıcı ve satıcı firmalar için bir köprü görevi görüyor. Yurtiçinde ticaretin etkin bir şekilde yapılmasını sağlarken; 117 ülkenin üye olduğu küresel GS1 ağı içinde “dünya ticaretine giriş kapısı” olarak, ihracatçılarımıza uluslararası rekabet gücü kazandırıyor. GS1 Türkiye, gerek sadece iç pazara odaklanan üreticiler gerekse dış pazarlara açılmak isteyenlere “uluslararası ticaretin dilini” kullandırtarak; barkod numaralandırma, ürün verisi paylaşımı ve ürün izlenebilirlik hizmetlerini sunuyor.
Teknolojideki gelişmelerle birlikte, yakın gelecekte barkodların yerini alacak olan GS1 destekli QR kod sistemi, hem daha fazla şeffaflık sağlayarak ticaret hacminin artmasını hem de kasalarda okutularak mevcut ticaret düzeninin sarsılmamasını sağlayacak.
Geleneksel barkod, ürüne ilişkin marka sahibi ve kısıtlı ürün bilgisi tutarken; yeni nesil barkod olan GS1 destekli QR Kodlar; bir ürünün seri numarası, son kullanma tarihi ile ürüne dair farklı bilgileri web sayfası bağlantıları üzerinden tutabiliyor.
GS1 Türkiye; ürüne ilişkin boyut, içerik, kullanım ve besin değeri gibi bilgileri yapısallaştırıp, kaliteli ürün verisinin paylaşılmasını sağlıyor.
Böylece, tüketicilere satın aldıkları ürünler hakkında daha fazla bilgi sağlanırken; kamu sağlığı, fiyat kontrolü, gümrük denetimi gibi süreçlerin, dijitalleşme sayesinde daha rahat gözetilmesi sağlanıyor.
GS1 Türkiye, uluslararası tanımlama standartlarını ulusal düzeyde uygulama ve geliştirme konusunda liderlik rolünü üstleniyor ve tedarik zinciri yönetimini iyileştiren çözümler sunuyor. Ayrıca, e-ticaret altyapısının güçlenmesine katkıda bulunarak, sağladığı zaman ve maliyet tasarrufu ile ticaretin dijitalleşmesini ve kilit süreçlerin sorunsuz çalışmasını sürdürmeye devam ediyor.
GS1 TÜRKİYE INFOGRAFİK SUNUM
0) ? window.innerWidth : screen.width;">